Alla ska ha rätt till bostad

Att ha någonstans att kalla sitt hem, utan att vara inneboende mot sin vilja, borde vara en rättighet i Sverige. Men är det möjligt att nå dit? Ja, det tror vi nog att det är. Det som krävs är att politiker vågar börja bygga hyreslägenheter och att de drivs av allmännyttan så de inte blir för dyra att bo i. 

På så sätt kan våra unga påbörja sitt vuxenliv snabbare och komma ut ur den bubbla som det innebär att bo kvar hemma hos vårdnadshavare. För de vars barn flyttar ut kan sedan en ny tid börja. Renovering av huset med fönsterbyte och nytt tak kanske blir aktuellt, eller så väljer man att flytta till ett mindre boende och säljer huset till någon. 

Vem ska betala?

Den eviga frågan när man tar upp rätten till ett eget boende är vem som ska betala för det om man inte ska använda marknadsanpassade hyror. Vi skattebetalare så klart! Det är vårt gemensamma ansvar att se till att alla har det bra i vårt land. Om en liten del av våra skattepengar går till att bygga lägenheter kommer de att till slut börja generera pengar istället. När "skulden" för bygget är borta så blir alla de hyror som kommer efter ett tillskott. 

Att som idag bygga mängder med bostadsrätter som ingen har råd att bo i är verklighetsfrämmande. Se till att skapa billigt boende och om det behövs får staten gå in och sätta ett tak på hyror! 

18 Nov 2021

 

Politik som berör oss

Kommunpolitik intresserar många för det är trots allt mest i vår egen kommun som vi rör oss och det som bestäms där är det som berör oss. De kommunala politikerna röstas fram i kommunalvalet och i många kommuner ser uppsättningen mycket annorlunda ut från hur det ser ut på statlig nivå. Vissa kommuner har tydligt högerdriven politik medan andra har tydligt vänstervriden och det påverkar såklart samhället på många sätt.

Politik på lokal nivå

På den här bloggen talar vi politik, i första hand kommunal politik, men utan någon specifik vinkel. Vi talar om vad som är bra och vad som är dåligt för stora och små samhällen, samt vad som kan väntas i framtiden. Vi diskuterar skola, omsorg, rättsväsende och invandring - alla heta ämnen inom politiken i dag. Vilka frågor enar oss? Och vilka frågor splittrar oss? Finns det en gyllene medelväg?